Image Alt

Anticonceptie

  >  Anticonceptie
Informatie op deze pagina:

De anticonceptiepleister
De anticonceptiering
De prikpil
Het anticonceptiestaafje
De barrièremethodes
Sterilisatie
Het spiraaltje
Anticonceptie en borstvoeding
Kosten

Anticonceptie

De anticonceptiepil

De dagelijkse anticonceptiepil is de meest gebruikte methode in Nederland. Je neemt elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip een pil om zwangerschap te voorkomen. Je hebt de pil zonder oestrogeen en de combinatiepil met synthetische of lichaamseigen hormonen. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt.. Ze zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Bovendien ze beïnvloeden de baarmoederwand, zodat een eitje zich daar niet kan innestelen. De anticonceptiepil is bij juist gebruik een methode met een hoge betrouwbaarheid. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling (als het bloedverlies is gestopt). Wanneer je later start wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.

De anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen denken, maar wel controle willen over hun menstruatie. Je plakt deze op je huid en verwissel je één keer in de week. De pleisters zijn dun, flexibel en huidkleurig. De pleister is ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot. Deze pleister is bestand tegen water en zweet. Je kunt er daardoor gewoon mee douchen, in bad, sporten of zwemmen. Deze vorm van anticonceptie kan minder betrouwbaar zijn bij vrouwen zwaarder dan 90 kilogram. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om niet eerder dan 4 weken na de bevalling starten met de pleister (als het bloedverlies is gestopt). Wanneer je later start wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.

De anticonceptiering (nuva-ring)

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt, vergelijkbaar met een tampon. Je gebruikt deze vaginale ring om zwangerschap te voorkomen. Door het ontwerp voel je de vaginale ring niet en valt hij er niet zomaar uit. Je kunt er gewoon mee sporten en zwemmen bijvoorbeeld. De anticonceptiering is een maandelijkse anticonceptiemethode. Je hoeft dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken, maar je behoudt wel zelf de controle over het inbrengen. Dankzij die controle kun je met vaginale ringen je menstruatie uitstellen of verschuiven. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om te starten tussen de 21e en 28e dag na de bevalling ( als het bloedverlies is gestopt). Wanneer je later start wordt geadviseerd om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.

De prikpil

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een injectie die je arts om de 12 weken toedient. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals. Je hebt geen invloed meer op je menstruatie en het terugkeren van de vruchtbaarheid kan na het gebruik van de prikpil een jaar of langer duren. De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana via een injectie onder de huid. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om te starten binnen 18 dagen na de bevalling (als het bloedverlies is gestopt). Indien je direct na een bevalling met de prikpil start kun je verlengde en hevige bloedingen hebben.

Het anticonceptiestaafje (implanon®)

Het anticonceptiestaafje geeft je 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Een arts plaatst het staafje in je bovenarm. Hij is zo ontworpen dat je hem niet ziet. Het staafje geeft continu een lage dosis hormonen af, zonder pieken of dalen. Belangrijk om te weten is dat het hormoonstaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om dit in te laten brengen na de 4e week na de bevalling (als het bloedverlies is gestopt). Je dient dan de eerste 7 dagen nog een condoom te gebruiken.

Barrièremethode

De betrouwbaarheid van een barrièremethode hangt sterk af van het juiste gebruik. De meest bekende barrièremethode is het condoom. Dit is de enige anticonceptiemethode die ook beschermt tegen SOA’s. Daarnaast zijn er nog het vrouwencondoom of pessarium.

Sterilisatie

Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Steriliseren zorgt namelijk voor een blijvende onvruchtbaarheid. Deze methode wordt doorgaans toegepast wanneer je geen kinderen (meer) wilt. Er is zowel sterilisatie voor mannen als sterilisatie voor vrouwen mogelijk.

Het spiraaltje

Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Je laat een spiraaltje inbrengen en verwijderen door een getrainde verloskundige of arts. Aan het spiraal zitten twee draadjes vast die om de baarmoedermond krullen. Wanneer je een spiraal draagt kan je menstruatiepatroon veranderen. Je kunt de timing van je menstruatie niet zelf regelen.

Er zijn 2 soorten spiraaltjes:
· Koperspiraal
Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het koperspiraaltje wordt via de vagina in je baarmoeder geplaatst. Met een koperhoudend spiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Daardoor kun je deze vorm van anticonceptie niet vergeten. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Het koperspiraaltje werkt ook als ‘morning after methode’ wanneer het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. (of uitspugen van de morning after pil. Zo kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen in de baarmoederwand.

· Hormoonspiraal (mirena®/ kyleena®)

Een hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang.. Hier geeft het spiraal een zeer kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Zaadcellen komen moeilijk door slijm van de baarmoedermond en het baarmoederslijmvlies bouwt zich niet (goed) op. Het hormoonspiraal kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Bij 57% van de vrouwen ontwikkelt zich een onregelmatig menstruatiepatroon. Bij 16% van de vrouwen blijft de menstruatie helemaal weg. Het verloop van je menstruatiepatroon heeft geen effect op de betrouwbaarheid van het hormoonspiraal. Gebruik na de bevalling: er wordt geadviseerd om het spiraal 8-10 weken na de bevalling te laten plaatsen.

Spiraal als morning- after methode

De koperspiraal is als enige anticonceptiespiraal ook geregistreerd als morning-after methode. Het spiraaltje is zelfs de meest effectieve vorm van noodanticonceptie.
Naast de hoge betrouwbaarheid is het een groot voordeel dat je het spiraaltje meteen kan laten zitten. Met de T-Safe hoef je tot 10 jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken!
Als noodanticonceptie moet een koperspiraal binnen 5 dagen (120 uur) na onveilig vrijen worden ingebracht. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen verlamd worden, waardoor zij de eicel niet kunnen binnendringen. Ook het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor innesteling van een (mogelijk) bevruchte eicel wordt voorkomen en er geen zwangerschap optreedt.
Je kunt ervoor kiezen het spiraaltje te laten zitten, zodat je meteen voor lange tijd beschermd bent tegen zwangerschap. Wil je dit niet, dan kun je het laten verwijderen na de eerstvolgende menstruatie.

Anticonceptie en borstvoeding

Bij borstvoeding wordt gebruik gemaakt van methoden met progesteron (zonder oestrogeen). In Nederland is één pil zonder oestrogeen beschikbaar ( Cerazette). Andere methoden zonder oestrogeen zijn de prikpil, het anticonceptiestaafje of een spiraal.

Kosten

Kosten van een spiraal:
· Koperspiraal €75 eigen bijdrage
· Hormoonspiraal € 140-160 eigen bijdrage
Het plaatsen van de spiraal door de gynaecoloog kost ongeveer €350 eigen risico. Mocht je besluiten het spiraal via ons te laten plaatsen kost je dit €30.
De kosten van de verschillende anticonceptie is afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt. Bij sommige verzekeringen zit het in de basispolis, bij andere weer niet. Ook is het afhankelijk van het eventuele aanvullende pakket wat je hebt. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan krijg je anticonceptie uit de basisverzekering vergoed. Je betaalt hier dan wel je eigen risico voor.

Recensies over onze praktijk

Natuurlijk kiezen we voor Marcella en Nathalie. Bij allebei onze meiden zijn we super begeleid.

Myrea

Na 3 bevallingen werd mijn droom op 5-4-22 werkelijkheid en dankzij de geweldige hulp van Nathalie geboren.

Kelly

Door het zeer goede optreden van Marcella heeft Bryan het overleefd!...

4 keer thuis (kunnen) bevallen onder de deskundige begeleiding van Marcelle; zo tevreden!

Esther Peters

Goede begeleiding, duidelijk uitleg op vragen. Kleine praktijk daarom voel je je meteen welkom. Zeer tevreden!

Esther Haartmans lienaerts

Omdat de praktijk kleinschalig is, voelde wij ons erg prettig en voelde het vertrouwd.

Britt

Hele fijne begeleiding gehad tijdens onze (1e) zwangerschap. Altijd een luisterend oor.

Jennifer

Top verloskundige praktijk. Vanaf het begin word je al goed ontvangen. Vertrouwd en geliefd gevoel.

Henifa

Heel erg goed behandeld , allebei heel erg lief en weten waar ze het over hebben.

Daniela
WhatsApp chat