Image Alt

Borstvoeding / flesvoeding

  >    >  Borstvoeding / flesvoeding

Borstvoeding / flesvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is het beste wat je je baby kunt geven. Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. Het beschermt tegen allerlei infecties en allergieën. Het beschermt tegen overgewicht, suikerziekte en hoge bloeddruk op latere leeftijd. Het is altijd op de juiste temperatuur, gratis en je hebt het altijd bij je.

Ook voor moeder geeft het voordelen want het geven van borstvoeding zorgt ervoor dat de baarmoeder weer snel kleiner wordt na de bevalling, waardoor het bloedverlies beperkt blijft. Langdurig voeden verlaagt de kans op borst- en baarmoederhalskanker.

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk een afspraak te maken op het borstvoedingsspreekuur in onze praktijk. Je kunt tijdens dit spreekuur één-op-één je vragen stellen en adviezen vragen aan een lactatiekundige.

Voor vragen over borstvoeding kun je naast het stellen van de vragen tijdens het spreekuur, ook heel goed terecht bij de verschillende borstvoedingsverenigingen.

Volgens het borstvoedingsprotocol is het aan te bevelen om de baby de eerste paar dagen na de geboorte veel aan te leggen. Door het zuigen van de baby aan de borst komt de melkproductie op gang. Het is normaal dat je de eerste 3-4 dagen weinig melk hebt. De baby heeft genoeg reserves voor de eerste paar dagen. Maak je niet te veel zorgen wanneer de baby de eerste dagen niet goed wil drinken. Vaak zijn ze nog erg misselijk.

Rond de vierde dag komt de melkproductie op gang en kunt je stuwing krijgen. Leg de baby op deze dagen veel aan. Bij veel stuwing of andere problemen zijn wij er om adviezen te geven.

Flesvoeding/kunstvoeding

Wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven dan is kunstvoeding het alternatief.

Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft.

Alle merken voeding zijn even goed. In Nederland is in de wetgeving (Warenwet) vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Het maakt dus niet uit welk merk je kiest of hoe duur het product is.

Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n apart soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met het consultatiebureau.

Welke fles je kiest maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het is vooral belangrijk dat je kunt zien hoeveel er in de fles zit. De speen maakt meer uit. Iedere baby heeft zijn eigen voorkeur. De ene vindt een ronde top fijner en de andere een platte top. Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met twee of drie gaatjes. Er bestaan ook spenen met meerdere standen. Het is niet nodig om extra gaten in de speen te maken.

Het is een kwestie van uitproberen met welke fles en welke speen je baby goed drinkt. Soms is het dus nodig om tijdens de kraamtijd een andere fles en/of speen te kopen. Schaf dus van tevoren niet teveel aan.

Recensies over onze praktijk

Natuurlijk kiezen we voor Marcella en Nathalie. Bij allebei onze meiden zijn we super begeleid.

Myrea

Na 3 bevallingen werd mijn droom op 5-4-22 werkelijkheid en dankzij de geweldige hulp van Nathalie geboren.

Kelly

Door het zeer goede optreden van Marcella heeft Bryan het overleefd!...

4 keer thuis (kunnen) bevallen onder de deskundige begeleiding van Marcelle; zo tevreden!

Esther Peters

Goede begeleiding, duidelijk uitleg op vragen. Kleine praktijk daarom voel je je meteen welkom. Zeer tevreden!

Esther Haartmans lienaerts

Omdat de praktijk kleinschalig is, voelde wij ons erg prettig en voelde het vertrouwd.

Britt

Hele fijne begeleiding gehad tijdens onze (1e) zwangerschap. Altijd een luisterend oor.

Jennifer

Top verloskundige praktijk. Vanaf het begin word je al goed ontvangen. Vertrouwd en geliefd gevoel.

Henifa

Heel erg goed behandeld , allebei heel erg lief en weten waar ze het over hebben.

Daniela
WhatsApp chat